Kiss my business
  • HEM
  • UUTISET
Ekoystävällisempi työpaikka – osa 1Business » »  Etusivu »

Ekoystävällisempi työpaikka – osa 1

Lähettänyt Lasse in touko, 2018

Monet isot yritykset ja muut tahot, maat ja organisaatiot ovat heränneet todellisuuteen ilmastomme tilasta ja planeettamme selviytymistä uhkaavista vaaroista ja aloittaneet ekoystävällisiä kampanjoita ja toimintatapoja. BBC, joka toi Blue Planet 2 dokumenttisarjallaan esille muovijätteen vakavuuden, on pannut toimeen suunnitelman kieltää ja poistaa kaikki kertakäyttöinen muovi heidän toimitiloistaan vuoteen 2020 mennessä. Tämä sisältää kaikki kertakäyttöiset aterimet ja mukit, säilytysrasiat ja muovipullot. Skotlanti aikoo myös kieltää kaikki muoviset pillit vuonna 2019.

Sinunkin työpaikkasi voi liittyä ilmastonmuutosta vastaan taistelevaan armejaan. Olit sitten omistaja, esimies, työntekijä tai asiakas, voit tehdä ehdotuksia ja toiveita yrityksen ekoystävällisempään toimintaan. Yritykset voivat koostaan riippumatta tehdä isoja tai pieniä askelia parempaan suuntaan. Mahdollisuuksia on monia, voi vaikka aloittaa vaivattomammista vaihtoehdoista ja siirtyä ajan kanssa isompiin muutoksiin.

Kasvipohjainen Ruokavalio

Suurimman vaikutuksen ilmastomme kannalta voi tehdä kannustamalla työntekijöitä vähentämään liha-, kala- ja maitotuotteiden syömistä. Tämä saattaa olla yllättävä ehdotus, mutta tutkimusten mukaan liha- ja maitoteollisuus tuottaa yli puolet maailman kasvihuonekaasuista. Tämä on huomattavasti enemmän kuin kaikki liikennemenetelmät: autot, junat, lentokoneet, moottoripyörät ja muut, yhteensä.Liha- ja maitotuotannon tuottamat kaasut metaani ja typpioksidi ovat 86 ja 268 kertaa pahempia ilmastollemme kuin pakokaasujen tuottama hiilidioksidi. Metaanin ja typpioksidin käytön vähentäminen tuo myös ilmastomme kannalta positiivisia vaikutuksia kymmenen kertaa nopeammin kuin hiilidioksidi päästöjen vähentäminen. Liha- ja maitoteollisuus on myös 75 – 90 prosenttisesti metsähakkuiden ja esimerkiksi Amazonin  sademetsän tuhoutumisen takana. Maapallon maasta 45% käytetään lihantuotantoon.

Kasvipohjainen Ruokavalio

Kaikkien tulisi siis vähentää liha- ja maitotuotteiden syöntiä merkittävästi. Miten työntekijöitä voisi sitten kannustaa kasvispohjaisen ruokavalion suosimiseen? Mikäli yrityksessä on ruokala, voi vegaaniruokien määrää lisätä ruokalistalle ja mikäli työntekijät maksavat ruoasta, kannattaa liharuokien hintoja nostaa huomattavasti kasviruokia kalliimmiksi. Tämän lisäksi, oli yrityksessäsi ruokalaa tai ei, olisi suositeltavaa järjestää tapahtuma tai luento jossa asiantuntija tai inspiraatiopuhuja tulisi kertomaan kaikille yrityksessä toimiville kasvisruokavalion hyödyistä niin henkilökohtaiseen terveyden, ilmaston ja eläinten kannalta ja vastaavasti liha-, kala- ja maitotuotteiden haitoista ja teollisuuden totuudesta. Monet eivät tiedä liha- ja maitoteollisuuden karusta todellisuudesta ja vain tiedolla voidaan tehdä pysyviä muutoksia. Mikäli puhujaa ei ole mahdollista saada paikalle, on aiheesta tehty monta mainiota dokumenttielokuvaa kuten esimerkiksi Cowspiracy: The Sustainability Secret, Eartlings ja H.O.P.E. What you eat matters, jotka kaikki löytyvät ilmaiseksi YouTubesta. Jo näistä yhden dokumentin näytäntö työpaikalla voi saada ihmiset tekemään muutoksen omasta takaa. Työympäristössä voidaan myös kannustaa ja haastaa kollegat lihattomiin päiviin ja jakaa kasviruokareseptejä tai miksei jopa järjestää kokkikoulu esimerkiksi osana virkistyspäivää.

Vihreä kulkeminen

Monet yritykset kannustavat jo työntekijöitään käyttämään vihreämpiä kulkuneuvoja työmatkan kulkemiseen.  Suosittelemme kävelemistä, polkupyöräilemistä tai joukkoliikenteen käyttöä  mikäli normaalisti töihin tultaisiin autolla. Tähän on helppo kannustaa yhdistämällä liikunnalliseen  haasteeseen tai vaikka palkitsemalla joka kuukausi ekologisin työntekijä. Jos yrityksellä on mahdollisuus antaa pyöriä, potkupyöriä tai julkiseen liikenteeseen matkakortteja työntekijöidensä käyttöön olisi se erittäin suositeltavaa. Asuuko useampi työntekijä samalla suunnalla? Voisiko kimppakyytiä harkita? Voiko osan matkasta taittaa bussilla, junalla, ratikalla, pyörällä tai kävellen?

Vihreä kulkeminen

Sähkö

Kotona muistetaan paremmin sammuttaa valot huoneesta lähtiessä ja sulkea laitteet yötä varten, mutta työpaikalla nämä pienet asiat unohtuu herkemmin. Tuo energiansäästötavat kotoa myös työpaikalle ja tarkista aina toimistosta lähtiessäsi että tietokone tai muut sähköä käyttävät laitteet ja valot ovat sammutettu. Omistajana sinä pystyt vaikuttamaan sähköntarjoajaan, mieti, voisiko tuulivoimaa hyödyntävään sähköntarjoajaan vaihtaa, tai olisiko mahdollista asentaa omia aurinkopaneeleja? Onko toimitiloissa paljon sähkölaitteita, jotka voisi vaihtaa uudempiin, energiatehokkaampiin malleihin? Voisiko valaisimet vaihtaa LEDeiksi?

Sähkö

Lämmitys vie usein paljon sähköä, joten mieti voitko ajastaa lämmityksen ja tarvitseeko kaikkia huoneita välttämättä lämmittää? Lämmitystä voi myös säätää muutaman asteen alemmas, eroa ei välttämättä edes huomaa. Tarkista ikkunoiden ja ovien eristykset, ethän halua lämmön karkaavan harakoille. Sähköisen ilmastointilaitteen sijaan voi harkita vanhaa kunnon kattotuuletinta. Tuuletin kuluttaa  hyvin vähän sähköä, keskusilmastointi voi maksaa jopa 70 kertaa enemmän.

 

Category:  Business

← Previous Post Next Post →
Viimeisimmät artikkelit
  • Feng Shui työpaikalla – osa 3
  • Etätyöskentelyn hyödyt
  • Feng Shui työpaikalla – osa 2
  • Feng Shui työpaikalla – osa 1
  • Yrityksiä ja työntekijöitä kaivataan
  • Lemmikit työpaikalla
  • Naisten ja miesten työt
  • Ekoystävällisempi työpaikka – osa 2
  • Ekoystävällisempi työpaikka – osa 1
  • Hyvinvointi – miten jaksaa niin töissä kuin kotonakin
  • Miten pienillä muutoksilla voi toimistosta tehdä miellyttävämmän
  • Vinkkejä työntekijöiden motivoimiseen
  • Miten menestyä johtajana
Blogista
Tervetuloa blogiini!
Social
Galleria
Uusimmat viestit
  • Feng Shui työpaikalla – osa 3 heinäkuu 27, 2018
  • Etätyöskentelyn hyödyt heinäkuu 15, 2018
  • Feng Shui työpaikalla – osa 2 heinäkuu 10, 2018
© 2018 Kiss my business